Paljonko kirjanpitäjä maksaa – huomioi nämä

Kannattaako satsata kirjanpitäjään, vai säästääkö pitkän pennin, jos selvittelee kuittinsa itse? Tämä kysymys käy monen uuden yrittäjän mielessä. Kun lasket kustannuksia, huomioi seuraavat asiat.


1. Kannattaako kirjanpito hoitaa itse?

Kirjanpitäjää ei ole pakko hankkia, ja yritystoiminnan alkuvaiheessa se saattaakin tuntua kuluerältä, josta voisi yrittää nipistää. Kuitenkin hyvä kirjanpitäjä on resurssi, joka vapauttaa aikaasi laskutettavaan työhön ja auttaa yrityksesi talouden hallinnassa, jolloin voit säästää rahaa.

Usein kirjanpitäjän palkkaaminen jo yritystoiminnan käynnistysvaiheessa kääntyy eduksi. Taloushallinnon ammattilainen osaa neuvoa yritysmuodon valinnassa, mikä vaikuttaa yrityksen verotukseen ja vastuukysymyksiin. Kasvuvaiheen yritystä kirjanpitäjä osaa konsultoida niin, että kasvu pysyy hallinnassa eivätkä investoinnit syö yrityksen käyttöpääomaa.

2. Kirjanpidon hinta riippuu hinnoitteluperusteesta

Tilitoimistopalveluita myydään eri hinnoitteluperusteilla.

Hinta voi perustua kirjattavien tositteiden tai vientien määrään, työtunteihin tai näiden yhdistelmään, tai se voi olla osittain tai täysin kiinteä. Pakettihintaan voi esimerkiksi sisältyä tietty määrä tositteita, ja ylimenevältä osalta ja neuvontapalveluista veloitetaan kappalehintaan.

Kun kartoitat palveluita ja vertailet eri tilitoimistojen hintoja keskenään, selvitä mahdollisimman tarkasti, mitä tarvitsemasi palvelut vuositasolla maksavat.

3. Tositeperusteinen kirjanpito vai palveluita tuntihinnalla?

Tositeperusteinen hinnoittelu on hyvä silloin, jos toiminnassasi on paljon kausivaihtelua tai jos haluat pystyä ennakoimaan kirjanpidon kustannuksia. Esimerkiksi Procountor-ohjelmisto skaalautuu hyvin tositteiden määrän mukaisesti, jolloin myös tilitoimiston palvelu ja sen hinnoittelu joustavat.

Tuntihinnoittelu kannattaa valita, jos et ole sopinut täyden palvelun paketista vaan ulkoistat kirjanpitäjälle vain osan – esimerkiksi tarkastuksen, tilinpäätöksen ja veroilmoituksen. Jos hoidat reskontran ja käsittelet ostolaskut itse, voi tuntiveloitus olla taloudellinen vaihtoehto. Silloin näet erittelystä, mihin kirjanpitäjän aika menee.

4. Mikä on kirjanpitäjän tuntihinta – ja mitä hinnalla saa?

Kirjanpitäjien hinnoissa on suuria eroja, mutta yleensä tuntiveloitus vaihtelee noin 50–100 euron välillä.

Hintatasoon vaikuttavat esimerkiksi koulutuksen taso ja tarjolla olevien palveluiden laajuus, mutta toisaalta Suomessa on myös maantieteellistä eroa. Jos kirjanpito hoidetaan sähköisesti etkä tarvitse kasvokkaisia tapaamisia, kannattaa tilitoimistoja kilpailuttaa myös maantieteellisesti. Peilaa hintaa aina tarjolla oleviin palveluihin ja osaamiseen – yleensä laatu maksaa, ja kuten sanottu, on hyvä kirjanpitäjä resurssi, joka tuo säästöjä.

5. Kuuluvatko tilinpäätös ja veroilmoitus hintaan?

Tilinpäätöksen ja veroilmoituksen teko poikkeavat juoksevan kirjanpidon hoidosta, ja usein niiden teosta myös veloitetaan erikseen. Varmista siis sopimusta tehdessäsi, kuuluvatko tilinpäätös ja veroilmoitus hintaan. Elleivät kuulu, varmista vielä, tehdäänkö ne kiinteään hintaan vai tuntiveloituksella, ja kuinka paljon aikaa niiden tekemiseen suunnilleen varataan.

Lue lisää: Mikä tilinpäätös? Kirjanpidon ABC – tämä yrityksen tulee tietää kirjanpidosta

6. Mitä lisäpalveluita tarvitset, ja paljonko ne maksavat?

Kirjanpito on paljon muutakin kuin tulojen ja menojen kirjaamista. Tilitoimisto hoitaa vaivatta puolestasi myös myyntilaskutuksen, ostoreskontran, palkanmaksun ja perinnän, ja lisäksi tilitoimistot tarjoavat kattavia lisäpalveluita yrityksesi elinkaaren eri vaiheisiin. Mieti yrityksesi tulevaisuuden tarpeita ja kartoita, millaisia palveluita on tarjolla mihinkin hintaan. Mitä esimerkiksi maksaa, jos haluat ammattilaisen laatimat investointilaskelmat tai apua yrityskauppoihin? Useammalla tilitoimistolla löytyy myös kumppaneita tai omia asiantuntijoita, joita pystyy hyödyntämään eri tilanteissa, mm. tilintarkastajat, lakimiehet tai veroasiantuntijat.

Lue lisää: Tilitoimiston lisäpalvelut – mieti, tarvitsetko näitä

7. Sähköinen taloushallinto on edullinen vaihtoehto

Mitä vähemmän paperia toimitat tilitoimistoon, sitä vähemmän kirjanpitäjältä kuluu aikaa sen manuaaliseen käsittelyyn ja tallentamiseen. Tämä näkyy myös kirjanpitäjän hinnassa. Siksi kannattaa valita tilitoimisto, joka tarjoaa sähköisen taloushallinnon palveluita. Sähköinen taloushallinto mahdollistaa myös reaaliaikaisemmat luvut kirjanpidosta, mikä tarjoaa mahdollisuuden ketterämpään päätöksentekoon. Myös omaa aikaasi säästyy, kun et joudu toimittamaan tai postittamaan tositteita kirjanpitäjällesi.

Kun kartoitat tilitoimistoja, vertaile myös toimistojen käyttämiä sähköisen taloushallinnon ohjelmistoja. Kyseessä on myös sinun työkalusi, ja mitä paremmin se vastaa tarpeitasi ja odotuksiasi, sitä jouhevammin hoidat oman osuutesi yrityksesi taloushallinnosta.

 

Etsitkö yrityksellesi kirjanpitäjää?

Siirry hakukoneeseen, jolla löydät yrityksellesi sopivan sähköisen taloushallinnon ammattilaisen.