Pk-yritysten kestävyysraportointi tarkoittaa prosessia, jossa pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) dokumentoivat ja raportoivat toimintaansa liittyviä ympäristö-, sosiaalisia ja hallinnollisia vaikutuksia.
Suurilla yrityksillä on CSRD:n (Corporate Sustainability Reporting Directive) myötä velvoite kerätä tietoa laajasti arvoketjustaan ESRS:n (European Sustainability Reporting Standard) mukaisella tavalla. Suuryritykset vaativat jatkossa tavarantoimittajiltaan ja kumppaneiltaan, mukaan lukien pk-yrityksiltä, kestävyyteen liittyviä tietoja aiempaa laajemmin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että monien pk-yritysten täytyy mitata ja raportoida kestävyyttään.
VSME:stä on tällä hetkellä julkaistu luonnos EFRAG:n sivuilla ja sen kuulemiskierros päättyi toukokuussa 2024. Siihen on aiemmin viitattu myös termillä VSRS, Voluntary Sustainable Reporting Standard. Kehittämistyö on lähtenyt liikkeelle tarpeesta saada listaamattomille pk-yrityksille ja mikroyrityksille standardi, joka tukisi niitä pankkien ja muiden rahoittajien sekä arvoketjunsa kumppaneiden ESG-pyyntöihin vastaamisessa.
VSME ESRS -standardin avulla ne pk-yritykset mikroyrityksistä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joita CSRD ei suoraan velvoita, voivat raportoida kestävää kehitystä koskevia tietoja. VSME-standardin pohjaksi on otettu ESRS, mutta sitä yksinkertaistetaan merkittävästi.
Odotukset kasvavat niin kuluttajien, toimitusketjuaan hallitsevien asiakkaiden, rahoittajien ja omistajien kuin omien työntekijöiden suunnalta. Tämän rinnalla kiristyvät myös lainsäädännön vaatimukset ja sitovat velvoitteet. Erityisen aktiivisena säätelijänä on Euroopan unioni – Elinkeinoelämän keskusliitto puhuu suorastaan vastuullisuussääntelyn tsunamista.
Jo hyväksyttyjen suuria yrityksiä koskevien Eurooppalaisten kestävän kehityksen raportointistandardien (ESRS) lisäksi Euroopan tilinpäätösraportoinnin neuvoa-antava ryhmä (EFRAG) kehittää parhaillaan suhteellisia standardeja listatuille pk-yrityksille ja vapaaehtoista ohjeistusta listaamattomille pk-yrityksille (VSME). VSME ESRS viittaa sanoihin Voluntary ESRS for non-listed small- and medium-sized enterprises.
Miten kestävyysraportti eroaa vastuullisuus- tai ESG-raportista?
Vastuullisuus- tai ESG-raportit (ESG tulee sanoista Environment, Social ja Governance) ovat vapaamuotoisia, mutta kestävyysraportti -termillä (englanniksi Sustainability Statement) tarkoitetaan ESRS:n mukaisesta kestävyysraportointia. Tällöin yrityksen sidosryhmät tietävät, että yritys on arvioinut toimintaansa VSME ESRS mukaisesti ja myös tuottanut dokumentin, josta tiedot löytyvät standardin mukaisella tavalla jaoteltuina.Miten yritys voi tehdä kestävyysraportin?
Yritys voi tehdä kestävyysraportin perehtymällä standardiin sekä hyödyntämällä asiantuntevaa konsulttipalvelua tai käyttämällä työkalua, joka ohjaa tekemään VSME ESRS:n mukaisen kestävyysraportoinnin ja tuottaa tarvittavan dokumentin.Miten tilitoimisto saa kestävyysraportti toteutettu -merkin?
Kun toimitat meille todistuksen siitä, että yrityksenne on tehnyt VSME ESRS:n mukaisen kestävyysraportin, lisäämme yrityksenne suomentilitoimistot.fi -sivustolle tilitoimistonne esittelysivulle Kestävyysraportti toteutettu -merkin.Mistä löydän työkalun kestävyysraportin tekemiseen?
Keväällä 2024 valmistunut Aila Kestävyysraportointityökalu tarjoaa ESRS ohjeistuksen mukaisen VSME kestävyysraportointityökalun. Aila mahdollistaa kestävyysraportoinnin ESRS-ohjeistuksen ja VSME:n mukaisesti taaten vaatimustenmukaisuuden ja datan läpinäkyvyyden. Ohjelmiston avulla voit saada kestävyysraportti -dokumentin suomeksi tai englanniksi. Aila kestävyysraportointityökalu toimii itsenäisenä ohjelmistona, integraatioita ei tarvita. Kestävyysraportointi sisältää ympäristöön, sosiaaliseen ja hallinnolliseen vastuuseen (ESG) liittyvät osa-alueet. Hiilijalanjälkeä koskevaan kysymykseen syötetään yrityksesi hiilijalanjälkeä koskevat tiedot.Voit selvittää hiilijalanjäljen helposti esimerkiksi ottamalla käyttöön hiilijalanjälkilaskurin, joka laskee yrityksen hiilijalanjäljen automaattisesti Procountorista löytyvän talousdatan perusteella.